LANXESS worldwide

Corporate Website en | de

Asia

EMEA

Americas

Interactive Worldmap

Find all the contact information for the LANXESS sites worldwide

find out more
Contact

2015-09-22

LANXESS en Saudi Aramco creëren wereld leidende joint venture voor synthetisch rubber

  • ‘s Werelds grootste producent van synthetisch rubber en ‘s werelds grootste producent van olie en energie stappen in strategische alliantie
  • LANXESS en Saudi Aramco zullen elk 50 procent hebben in de joint venture
  • Waarde joint venture wordt geschat op 2,75 miljard euro
  • Zachert: “Dit creëert één van ‘s werelds best gepositioneerde rubberondernemingen. LANXESS keert veel vroeger dan verwacht terug naar het groeipad”.
  • LANXESS zal deze overeenkomst gebruiken voor groei, kostenvermindering en het terugkopen van aandelen

Speciaalchemiebedrijf LANXESS en Saudi Aramco willen een joint venture voor synthetisch rubber oprichten. De gedetailleerde overeenkomst werd vandaag ondertekend. LANXESS en de Saudi Aramco dochteronderneming Aramco Overseas Company zullen elk een belang van 50 procent hebben in de joint venture, waarvan de jaarlijkse omzet voor 2014 op zowat drie miljard wordt geschat. Saudi Aramco zal zowat 1,2 miljard euro in cash betalen voor zijn 50 procent deel, na vermindering van schulden en andere financiële passiva. De totaalwaarde van de joint venture wordt op 2,75 miljard euro geschat.

 

De transactie moet nog de goedkeuring van de antitrustautoriteiten krijgen, wat in de eerste helft van 2016 wordt verwacht.

 

LANXESS brengt zijn synthetisch rubber business onder in de nieuwe joint venture. Het omvat de business units Tire & Specialty Rubbers (TSR) en High Performance Elastomers (HPE), hun 20 productiefaciliteiten in negen landen en zowat 3.700 werknemers met verder nog ondersteunend personeel. De hoog performante rubbers van LANXESS worden vooral gebruikt in de productie van banden en technische toepassingen zoals slangen, riemen en dichtingen. 

 

De belangrijkste klanten zitten in de auto- en bandenindustrie, maar de producten worden ook gebruikt in de bouwsector en door olie- en gasmaatschappijen.

 

Op middellange termijn zal Saudi Aramco de joint venture voorzien van een competitieve en betrouwbare toegang tot strategische grondstoffen.

 

De joint venture verenigt ’s werelds grootste producent van synthetisch rubber en ’s werelds grootste producent van olie en energie in een verregaand strategisch partnerschap.

 

“Deze alliantie zal onze rubber business een bijzonder sterke concurrentiële positie geven en de best mogelijke toekomstperspectieven”, zegt LANXESS CEO Matthias Zachert. “Samen kunnen wij in de toekomst synthetisch rubber maken in een geïntegreerde waardeketen vanaf het olieveld tot het eindproduct, waarmee we één van de best gepositioneerde leveranciers worden op de wereldmarkt. Op deze manier kunnen we onze klanten een nog grotere betrouwbaarheid bieden dan vroeger”.

 

Abdulrahman Al-Wuhaib, Senior Vice President Downstream, Saudi Aramco: “Met deze joint-venture overeenkomst investeren wij in de capaciteit van wereldklasse synthetisch rubber en elastomeer producten, die al geleverd worden aan tal van ’s werelds grootste fabrikanten van banden en auto-onderdelen. Naast het creëren van een nieuwe inkomstenstroom voor Saudi Aramco zal deze overeenkomst de economische groei en diversificatiemogelijkheden stimuleren voor het Koninkrijk Saudi-Arabië en het Midden-Oosten. En dit in hoge volume sectoren, zoals de fabricatie van banden en auto-onderdelen met een hogere marge en chemische producten met toegevoegde waarde.”

 

De nieuwe joint venture zal gemanaged worden door een holding met hoofdzetel in Nederland. De CEO zal aangeduid worden door LANXESS en de CFO door Aramco Overseas Company.

 

Elke onderneming zal evenveel vertegenwoordigers hebben in het directiecomité van de joint venture. LANXESS zal de financiële resultaten van de joint venture consolideren.

 

Met de oprichting van deze joint venture implementeert LANXESS de derde stap in zijn driefasig reorganisatieprogramma.

 

“We hebben een volledig nieuw strategisch startpunt uitgebouwd voor onze onderneming in zowat één jaar tijd”, zegt Zachert. “Niet alleen hebben we onze administratieve functies gestroomlijnd en tal van onze productiestructuren en processen efficiënter gemaakt. Maar met deze joint venture in de rubber business realiseren we de belangrijkste fase van onze reorganisatie – met de best mogelijke partner en binnen een zeer korte tijd. De hierbij bekomen financiële ruimte zal ons toelaten sneller dan verwacht terug te keren naar groei.”

 

LANXESS zal uit deze transactie zowat 400 miljoen euro investeren in de groei van de goed gepositioneerde en minder cyclische segmenten Advanced Intermediates en Performance Chemicals. Nog eens 400 miljoen euro komt in aanmerking voor een verdere vermindering van de financiële schuldpositie en zowat 200 miljoen euro staat gepland voor het terugkopen van aandelen.

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2014 een omzet van 8,0 miljard euro en telt momenteel circa 16.300 personeelsleden in 29 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 52 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten. LANXESS maakt deel uit van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI World en DJSI Europe) en FTSE4Good.

 

Informatie Saudi Aramco: www.saudiaramco.com.

 

 Keulen, 22 september 2015

 

Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht kan toekomstgerichte uitspraken bevatten die gebaseerd zijn op veronderstellingen en voorspellingen van dit ogenblik die opgesteld zijn door het bestuur van LANXESS AG. Verscheidene bekende en onbekende risico's, onzekerheden en andere factoren zouden kunnen leiden tot beduidende verschillen tussen de feitelijke toekomstige resultaten, de financiële toestand, de evolutie of de resultaten van het bedrijf en de hier gegeven schattingen. Het bedrijf neemt geen enkele verantwoordelijkheid op zich om deze vooruitblikkende uitspraken te actualiseren of deze aan te passen aan toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.

 

Informatie voor redacteurs:

Alle persberichten van LANXESS en het bijbehorende fotomateriaal vindt u op press.lanxess.com. Recente foto's van de raad van bestuur en ander beeldmateriaal van LANXESS vindt u op photos.lanxess.com. U vindt het recentste tv-materiaal, audiobestanden en podcasts op multimedia.lanxess.com .

 

Meer informatie over de chemie van LANXESS leest u in ons WebMagazine op webmagazine.lanxess.com.

 

Volg ons op Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn en YouTube:

http://www.twitter.com/LANXESS

http://www.facebook.com/LANXESS

http://www.instagram.com/lanxess

http://www.linkedin.com/company/lanxess

www.youtube.com/lanxess

 

LANXESS in België

LANXESS heeft in België twee vennootschappen, met drie vestigingen in het Antwerpse havengebied, waar rubbers en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. Bij LANXESS Rubber nv in Zwijndrecht wordt butylrubber geproduceerd. Bij LANXESS nv in Lillo wordt caprolactam en polyamide gemaakt; en in Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd.België is met zowat 1.300 werknemers en vijf fabrieken de tweede belangrijkste productieplaats binnen de LANXESS Groep.

 


 

 

 

 

  • Gallery