LANXESS worldwide

Corporate Website en | de

Asia

EMEA

Americas

Interactive Worldmap

Find all the contact information for the LANXESS sites worldwide

find out more
Contact

2017-04-21

LANXESS investeert in zijn productiesite in Lillo - Antwerpen

  • Investering van zowat 25 miljoen euro in 2017 voor verdere efficiëntieverbetering in plastic productieketen
  • Caprolactam fabriek viert 50 jaar productie
Luc Varigas, Michael Zobel, Koen Kennis, Matthias Zachert, Marc Van Peel, Philippe Muyters, Rainier van Roessel, Stephan Deutsch, Yves Verschueren en Hubert Fink (v.l.n.r.)

LANXESS heeft aangekondigd zijn geïntegreerd productiecomplex voor polyamide en voorproducten voor plastics in Antwerpen verder te versterken. Met een investering van zowat 25 miljoen euro zal de onderneming, een marktleider op het gebied van speciaalchemie, vooral maatregelen nemen om de efficiëntie te verhogen.

 

“Ons geïntegreerd productiecomplex in Lillo is de ruggengraat van onze wereldwijde hightech plastics business. De auto-industrie bijvoorbeeld kiest volop voor lichtgewicht constructies, één van de belangrijkste trends voor de toekomst. Daarom versterken we continu de competitiviteit van deze site. Sinds 2004 heeft onze onderneming in Lillo reeds meer dan 300 miljoen euro geïnvesteerd. Een bedrag dat ons vertrouwen en geloof in deze site duidelijk demonstreert,” zegt  Matthias Zachert, voorzitter van de raad van bestuur van LANXESS.

 

Het investeringsnieuws werd bekendgemaakt ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van caprolactamproductie op de site. Caprolactam is een belangrijk halffabricaat voor de productie van LANXESS hightech plastics. Die plastics worden niet alleen in de auto-industrie gebruikt, maar ook in elektrische en elektronische toepassingen. 

 

 

De voorbije jaren legde LANXESS de focus op het uitbouwen van een gebalanceerde waardeketen voor zijn hightech plastics productie, waarbij het overgrote deel van de basisingrediënten intern wordt verwerkt.

 

Een mijlpaal op dit strategisch pad was de bouw van de polymerisatiefabriek in Lillo, met zijn 90.000 ton jaarcapaciteit van wereldklasse en rechtstreeks aangesloten op de caprolactam-productie. Sinds haar start in de zomer van 2014 wordt de polyamide vanuit Antwerpen verscheept naar LANXESS globale netwerk van compounderingsfabrieken, waar het verder wordt verwerkt tot hightech plastics.

 

Indrukwekkende geschiedenis

 

De caprolactamproductie op de site begon een halve eeuw geleden, op 24 april 1967. De fabriek was een pionier in het zich ontwikkelende havengebied, dat zou uitgroeien tot het grootste geïntegreerde chemiecluster in Europa.

 

Toen LANXESS van start ging in 2004 had het complex een jaarcapaciteit van 160.000 ton, momenteel is dat 220.000 ton op jaarbasis. In zijn 50-jarig bestaan heeft de fabriek zo’n 6 miljoen 252.000 ton caprolactam geproduceerd.

 

LANXESS heeft de capaciteit niet alleen fiks uitgebreid, het heeft het complex ook gemoderniseerd. Eén van de recentste stappen bijvoorbeeld is de uitbouw van een  energie-infrastructuur.

 

 

LANXESS in België

LANXESS heeft in het Antwerpse havengebied drie vestigingen, waar rubberchemicaliën,  tussenproducten voor kunststoffen en synthetisch rubber worden gemaakt. In Lillo wordt caprolactam en polyamide gefabriceerd en in Kallo worden glasvezel en rubber-chemicaliën vervaardigd. ARLANXEO, de joint venture van LANXESS en Saudi Aramco, maakt synthetisch rubber op de site in Zwijndrecht. LANXESS heeft zowat 1.250 werknemers in België, Zwijndrecht inbegrepen.

LANXESS is een marktleider op het gebied van speciaalchemie, had in 2016 een omzet van 7,7 miljard euro en heeft zowat 19.200 personeelsleden in 25 landen. Het bedrijf is momenteel wereldwijd aanwezig in 75 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van chemische halffabricaten, additieven, chemische specialiteiten en kunststoffen. Langs ARLANXEO, de joint venture met Saudi-Aramco, is LANXESS ook een wereldleider in synthetisch rubber. LANXESS maakt deel uit van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI World) en FTSE4Good.

Antwerpen, 25 april 2017

Toekomstgerichte uitspraken
Dit persbericht bevat bepaalde toekomstgerichte uitspraken, inclusief veronderstellingen, meningen, verwachtingen en visies van het bedrijf of citaten daarover uit externe bronnen. Verscheidene bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden kunnen leiden tot beduidende verschillen tussen de feitelijke resultaten, de financiële toestand of de bedrijfsevolutie van LANXESS AG en de hier gegeven of geïmpliceerde schattingen. LANXESS AG garandeert niet dat de veronderstellingen die aan de basis liggen van deze toekomstgerichte uitspraken vrij zijn van fouten. Het neemt ook geen enkele verantwoordelijkheid op zich voor het feit dat de uitspraken die in deze presentatie worden gegeven in de toekomst juist zullen blijken of dat de voorspelde ontwikkelingen zich ook werkelijk zullen voordoen. Er wordt geen enkele uitspraak gedaan of garantie gegeven (expliciet noch impliciet) met betrekking tot om het even welke informatie, schattingen, doelstellingen en meningen in dit document en u mag hier op geen enkele manier op vertrouwen. LANXESS AG is geenszins aansprakelijk voor eventuele fouten, vergetelheden of onjuistheden hierin. Bijgevolg neemt ook geen enkele vertegenwoordiger van LANXESS AG of van één van de bedrijven of van één van de organen van de Groep of deze bedrijven enige aansprakelijkheid op zich die rechtstreeks of onrechtstreeks zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van dit document.

Contact

Philippe  Van Wassenhove

Philippe Van Wassenhove
Communications Manager EMEA West

Phone: +32 3 212 7974

send E-Mail

  • Gallery