Korte geschiedenis

LANXESS nv

LANXESS nv werd opgericht in  2004, toch gaat de geschiedenis van de bedrijven - opgericht door Bayer en Polysar - ruim een halve eeuw terug. Onze fabrieken zijn in feite de chemische pioniers in de Antwerpse haven. Een gebied dat is uitgegroeid tot de tweede grootste chemiecluster op wereldvlak.

 

1961

Bayer verwerft zijn eerste grond in de Antwerpse haven, in Lillo op Rechteroever. De Canadese groep Polysar richt Polysar België op.

 

1962

Polysar België start de constructie van een butylrubberfabriek, het eerste chemische bedrijf aan de Canadastraat in Zwijndrecht, Linkeroever.

 

1963

Polysar start de productie van butylrubber met een capaciteit van 30.000 ton per jaar.

 

1967

Bayer start de caprolactamproductie met een capaciteit van 50.000 ton per jaar.

 

1973

Start productie rubberchemicaliën in Kallo, Linkeroever.

 

1976

Start productie glasvezel in Kallo, Linkeroever.

 

2004

Spin-off LANXESS van Bayer Antwerpen. Bayer Rubber wordt LANXESS Rubber nv.

 

2007

Start constructie energiecentrale bij LANXESS Rubber nv voor een duurzame energievoorziening.

 

2010

LANXESS benoemt Luc Varigas tot Country Representative voor België. De Groep investeert 35 miljoen euro in capaciteitsuitbreiding van het caprolactambedrijf in Lillo en 20 miljoen euro voor de uitbreiding van butylrubberfabriek in Zwijndrecht.

 

2011

Antwerpen positioneert zich tijdens een Europese persontmoeting in de caprolactamfabriek en het glasvezelbedrijf als het hart van de hightech-plastics business van LANXESS.

 

De caprolactamfabriek in Lillo viert in januari het historisch productiegetal van 5 miljoen ton. Het bedrijf startte de productie in Lillo in maart 1967 en is daarmee één van de pioniers in het Antwerpse havengebied.

 

2012 

Vlaams minister-president Kris Peeters en Antwerps gouverneur Cathy Berx leggen in juni de eerste steen voor de nieuwe polyamidefabriek in Lillo.

 

In mei worden in Zwijndrecht twee pilootfabrieken officieel ingehuldigd. LANXESS investeert tevens aanzienlijk om de productiecapaciteit van de bestaande butylrubberfabriek verder uit te breiden.

 

2013 

De glasvezelfabriek finaliseert een investeringsprogramma van 15 miljoen euro waarbij de twee glasovens worden vernieuwd. Een volgende stap is een capaciteitsuitbreiding met 10 procent.

 

De butylrubberfabriek in Zwijndrecht viert de 50ste verjaardag van de productiestart op 21 november 1963. De fabriek – met 163 medewerkers – had toen een jaarcapaciteit van 30.000 ton. Een halve eeuw later is die capaciteit vervijfvoudigd tot 150.000 ton.

 

2014

In Lillo wordt de nieuwe fabriek voor polyamidekunststoffen (PA6) in gebruik genomen. 

 

De installatie van wereldformaat is berekend op een jaarcapaciteit van 90.000 ton en staat voor een investering van 75 miljoen euro. De volledige plasticcapaciteit wordt vanuit Antwerpen verdeeld naar LANXESS wereldwijd netwerk van compounderingsbedrijven.

 

Het caprolactamcomplex in Lillo kent in 2014 de allergrootste shutdown in zijn 47-jarige geschiedenis. Zowat 40 dagen wordt er samen met honderden contractoren gewerkt aan onderhoud, revisie en vernieuwing van bijna heel de caproketen. Met als grootste verwezenlijking de vervanging van de 200-ton zware zwaveloven.

 

2016

Op 1 april 2016 gaat ARLANXEO, de 50-50 joint venture voor synthetisch rubber van LANXESS en Saudi Aramco, van start. LANXESS Rubber nv wordt ARLANXEO Belgium nv.

 

2018 

LANXESS verkoopt zijn resterende 50 procent belang in het rubberbedrijf ARLANXEO aan Saudi Aramco.

Meer Informatie

  • Gallery