2017-04-21

LANXESS voltooit acquisitie van Chemtura met succes

  • Acquisitie goedgekeurd door alle bevoegde mededingingsautoriteiten
  • Combinatie additievenbusiness met jaaromzet van zowat 2 miljard euro is nieuwe sterke pijler in de Groep
  • Grotere aanwezigheid op Noord-Amerikaanse groeimarkt
  • Zachert: “Deze overname is een belangrijke stap in het voortzetten van onze groeikoers”

Speciaalchemiebedrijf LANXESS heeft de overname van de Amerikaanse onderneming Chemtura, één van de grote, wereldwijd actieve aanbieders van brandvertragende additieven en smeermiddeladditieven, vroeger afgerond dan eerst gepland. Namelijk op 21 april 2017. Alle bevoegde mededingingsautoriteiten gaven hun goedkeuring. Reeds in februari 2017 stemden Chemtura’s aandeelhouders voor de overname. Met een totale bedrijfswaarde van 2,4 miljard euro is Chemtura de grootste acquisitie in de geschiedenis van LANXESS. Met de overname kan de onderneming de additievenportfolio behoorlijk uitbreiden. Het maakt van LANXESS een wereldwijde marktleider in dit groeidomein, één van de meest attractieve in de industrie van speciaalchemicaliën.

 

Naast de additieven worden ook de urethanenbusiness en de organometalenactiviteit geïntegreerd in de LANXESS portfolio. Het speciaalchemiebedrijf, met hoofdzetel in Keulen, neemt zowat 2.500 Chemtura-medewerkers over op 20 sites, in 11 landen wereldwijd. De vroegere Chemtura business had een jaaromzet van zowat 1,5 miljard euro.

 

“De overname van Chemtura is een nieuwe grote stap in onze transformatie en een belangrijke mijlpaal in onze groeikoers. Het ‘nieuwe’ LANXESS krijgt in toenemende mate vorm. De uitbreiding van de additievenbusiness geeft LANXESS een bijkomende hoeksteen. In de nieuwe set-up en een beter uitgebalanceerde portfolio zal de onderneming stabieler en winstgevender zijn. Terzelfdertijd versterkt Chemtura onze aanwezigheid op de Noord-Amerikaanse groeimarkt aanzienlijk”, zegt Matthias Zachert, voorzitter van de raad van bestuur van LANXESS AG. “We focussen nu onze energie op een snelle en rimpelloze integratie van de nieuwe business en werknemers, als op een optimale dienstverlening voor nieuwe en bestaande klanten”.

 

Met de acquisitie vergroot LANXESS zijn aanwezigheid in Noord-Amerika. In deze regio heeft de onderneming nu 24 productiesites (voordien 12) met zowat 2.800 werknemers (voordien 1.500). Het aandeel van de regio in de globale omzet stijgt van zowat 17 procent naar zowat 21 procent.

 

De verwachte jaarlijkse synergie-effecten van de transactie worden op zowat 100 miljoen euro gerekend, gerealiseerd vanaf 2020. De overname van Chemtura zal naar verwachting reeds bijdragen aan LANXESS winst per aandeel in het volledige fiscale jaar na de afronding. LANXESS financierde de acquisitie met twee bedrijfsobligaties, een hybride obligatie als met cash. De obligaties werden reeds geplaatst tegen gunstige voorwaarden in 2016.

 

Additieven: een versterkte pijler voor LANXESS

 

LANXESS gaat meteen zijn volledige additievenbusiness combineren in het nieuwe segment “Specialty Additives”. Het segment is een bijkomende pijler in de LANXESS Groep, met een jaaromzet van zowat 2 miljard euro en zowat 2.900 medewerkers wereldwijd. Het segment omvat de business units “Additives” en “Rhein Chemie”. De business met de brandvertragers en de smeermiddeladditieven zitten in de “Additives” business unit, die wordt geleid door Anno Borkowsky. De “Rhein Chemie” business unit, geleid door Philipp Junge, omvat de bestaande rubber- en kleurstoffenadditieven business van LANXESS.

 

LANXESS versterkt zijn winstgevende business brandvertragers en smeermiddeladditieven

 

LANXESS verstevigt zijn concurrentiepositie aanzienlijk in het domein van de brandvertragers en smeermiddeladditieven voor industriële toepassingen. “We zijn nu één van de belangrijkste leveranciers van industriële brandvertragers en hebben een geïntegreerde waardeketen”, stelt  Anno Borkowsky. LANXESS verwacht op middellange termijn een jaarlijkse groei van 3 tot 4 procent in de markt voor industriële brandvertragers, voornamelijk door de groeiende vraag naar betere prestaties als het voldoen aan veranderende milieunormen.

 

LANXESS verbreedt ook zijn marktpositie behoorlijk bij de brandvertragende additieven met de vroegere Chemtura activiteit met broomhoudende brandvertragers, broom en broomderivaten. Door hun grote effectiviteit worden ze onder meer toegepast in de bouwindustrie. Ze zijn een ideale aanvulling voor het bestaande LANXESS palet met fosforhoudende brandvertragende additieven. “De eisen voor brandvertragers verhogen continu vooral met de trend van het energie-efficiënt bouwen. Door deze acquisitie worden we globaal één van de belangrijkste leveranciers voor brandvertragende additieven. Van vandaag af kunnen wij onze klanten het pakket met zowel broom- als fosforgebaseerde producten bij één leverancier aanbieden”, zegt Borkowsky. LANXESS verwacht op middellange termijn ook een jaarlijkse groei van 3 tot 4 procent voor de brandvertragers.

 

Nieuwe business voor LANXESS: urethanen en organometalen

 

De urethanenactiviteit is nieuw voor LANXESS. Vanaf vandaag wordt die ondergebracht in de nieuw opgerichte business unit “Urethane Systems”, geleid door Markus Eckert. Het productgamma omvat hot cast-polymeren, gespecialiseerde watergedragen urethaandispersies en polyesterpolyolen. Het zijn componenten voor speciale urethanen, gebruikt in de bouwsector, mijnbouw, olie- en gasindustrie, sportuitrustingen en elektronica. De plastics worden bijvoorbeeld gebruikt voor rollen van transportbanden of inline skates. “Urethane Systems” komt samen bij de bestaande business unit “High Performance Materials” om het nieuw segment “Engineering Materials” te vormen.

 

Eveneens nieuw in de LANXESS portfolio is de organometalen business. Deze chemische verbindingen worden onder meer gebruikt als katalysatoren in de polymerenproductie of voor de synthese van fijnchemicaliën en farmaceutische producten. Deze business komt ook meteen bij de bestaande business unit “Advanced Industrial Intermediates”.

 

Belangrijk: Financiële data zijn gebaseerd op een USD/euro wisselkoers van 1.10.

 

LANXESS is een marktleider op het gebied van speciaalchemie, had in 2016 een omzet van 7,7 miljard euro en heeft zowat 19.200 personeelsleden in 25 landen. Het bedrijf is momenteel wereldwijd aanwezig in 75 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van chemische halffabricaten, additieven, chemische specialiteiten en kunststoffen. Langs ARLANXEO, de joint venture met Saudi-Aramco, is LANXESS ook een wereldleider in synthetisch rubber. LANXESS maakt deel uit van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI World) en FTSE4Good.

 

Keulen, 21 april 2017

 

Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht bevat bepaalde toekomstgerichte uitspraken, inclusief veronderstellingen, meningen, verwachtingen en visies van het bedrijf of citaten daarover uit externe bronnen. Verscheidene bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden kunnen leiden tot beduidende verschillen tussen de feitelijke resultaten, de financiële toestand of de bedrijfsevolutie van LANXESS AG en de hier gegeven of geïmpliceerde schattingen. LANXESS AG garandeert niet dat de veronderstellingen die aan de basis liggen van deze toekomstgerichte uitspraken vrij zijn van fouten. Het neemt ook geen enkele verantwoordelijkheid op zich voor het feit dat de uitspraken die in deze presentatie worden gegeven in de toekomst juist zullen blijken of dat de voorspelde ontwikkelingen zich ook werkelijk zullen voordoen. Er wordt geen enkele uitspraak gedaan of garantie gegeven (expliciet noch impliciet) met betrekking tot om het even welke informatie, schattingen, doelstellingen en meningen in dit document en u mag hier op geen enkele manier op vertrouwen. LANXESS AG is geenszins aansprakelijk voor eventuele fouten, vergetelheden of onjuistheden hierin. Bijgevolg neemt ook geen enkele vertegenwoordiger van LANXESS AG of van één van de bedrijven of van één van de organen van de Groep of deze bedrijven enige aansprakelijkheid op zich die rechtstreeks of onrechtstreeks zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van dit document.

 

Informatie voor nieuwsmedia:

Alle LANXESS persberichten en bijhorende foto’s zijn terug te vinden op http://press.lanxess.com.

Recente foto’s van de leden van de raad van bestuur en ander beeldmateriaal is beschikbaar op http://photos.lanxess.com.

TV footage langs http://globe360.net/broadcast.lanxess/.

U kan tevens meer informatie over LANXESS vinden in ons WebMagazine op http://webmagazine.lanxess.com.

 

Volg ons op Twitter, Facebook, Linkedin en  YouTube:

http://www.twitter.com/LANXESS

http://www.facebook.com/LANXESS

http://www.linkedin.com/company/lanxess

http://www.youtube.com/lanxess

  

LANXESS in België 
LANXESS nv heeft in het Antwerpse havengebied twee vestigingen, waar rubberchemicaliën en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. In Lillo worden caprolactam en polyamide gefabriceerd en in Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd. LANXESS nv heeft zowat 900 werknemers.

Bij ARLANXEO Belgium nv in Zwijndrecht wordt butylrubber geproduceerd.