2019-03-14

LANXESS België wint allereerste CEO Safety Award

Aanpak arbeidsveiligheid tijdens stilstanden bekroond met internationale onderscheiding

Keulen - Speciaalchemiebedrijf LANXESS heeft voor het eerst de CEO Safety Award uitgereikt. En die gaat naar de Belgische vestiging in het Antwerpse Lillo. De internationale prijs is een erkenning voor bijzonder succesvolle initiatieven en bijdragen aan de veiligheid op het werk bij LANXESS. De focus ligt op het voorkomen van ongevallen en incidenten en op het duurzaam implementeren van veiligheidsprocessen.  

 

Op 14 maart 2019 overhandigde CEO Matthias Zachert aan het operationeel team uit België de prijs voor het project "Veiligheid externe aannemers en medewerkers tijdens stilstanden". Een uitstekende voorbereiding voor een drie weken durende onderhoudsstop van een fabriek en gerichte training voor aannemers verhoogden de veiligheid van alle deelnemers aan dit project. In totaal werkten ongeveer 600 aannemers en 75 LANXESS medewerkers nauw samen. De stilstand en bijhorende werken verliepen zonder arbeidsongeval met werkverlet. 

 

"Voor ons als chemiebedrijf is de veiligheid van onze fabrieken en processen de topprioriteit. Met de CEO Safety Award willen we het onderwerp veiligheid op het werk nog steviger verankeren in de hoofden van alle medewerkers," zei Zachert tijdens de officiële ceremonie. "De prijswinnaars hebben een goed voorbeeld gegeven van een goede veiligheidscultuur. In dit complexe project hebben alle deelnemers - over hiërarchische niveaus en bedrijfsgrenzen heen - als een team gehandeld en een gemeenschappelijk doel bereikt: nul ongevallen.” 

 

Daarnaast werden teams uit Ningbo (China) en Fords (USA) geëerd als finalisten voor hun veiligheidsinitiatieven. 

 

Het winnende team werd in drie stappen bepaald. Een internationaal team selecteerde eerst de tien beste inzendingen uit een totaal van meer dan 100 inzendingen. De finalisten kregen vervolgens de gelegenheid om hun initiatieven en ideeën voor te stellen aan een jury van zes leden onder leiding van Hubert Fink, lid van de LANXESS raad van bestuur, tijdens een eendaagse workshop. De jury selecteerde de drie beste initiatieven en legde deze voor aan de raad van bestuur voor een definitieve beslissing. 

 

Preventieadviseur en projectleider Stefaan Verhelst, die de prijs in ontvangst mocht nemen: “Het is de kers op de taart voor alle medewerkers, want het is teamwerk. Op alle niveaus, zowel bij het eigen personeel als de externe firma’s. En dat maanden voor de stilstand tot zelfs nadien”.  

 

Gunther Van Cauwenberge, gedelegeerd bestuurder van LANXESS nv en country representative van LANXESS in België: “Ook tijdens drukke stilstanden komt veiligheid op de eerste plaats, zoals in ons dagelijks werk. Veiligheid kan je verbeteren door zo goed mogelijk in team te werken. Onze bekroonde aanpak gaan we nu toepassen nog verbeteren bij de stilstanden die al gepland zijn voor dit en volgend jaar”. 

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2018 een omzet van 7,2 miljard euro en telt momenteel circa 15.400 personeelsleden in 33 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 60 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en verkoop van chemische halffabricaten, additieven, chemische specialiteiten en kunststoffen. LANXESS is lid van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI World en Europe) en FTSE4Good.

 

LANXESS in België  


LANXESS heeft in het Antwerpse havengebied twee vestigingen, waar rubberchemicaliën en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. In Lillo worden caprolactam en polyamide gefabriceerd en in Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd. LANXESS nv heeft zowat 950 werknemers in België. 

 

Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht bevat bepaalde toekomstgerichte uitspraken, inclusief veronderstellingen, meningen, verwachtingen en visies van het bedrijf of citaten daarover uit externe bronnen. Verscheidene bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden kunnen leiden tot beduidende verschillen tussen de feitelijke resultaten, de financiële toestand of de bedrijfsevolutie van LANXESS AG en de hier gegeven of geïmpliceerde schattingen. LANXESS AG garandeert niet dat de veronderstellingen die aan de basis liggen van deze toekomstgerichte uitspraken vrij zijn van fouten. Het neemt ook geen enkele verantwoordelijkheid op zich voor het feit dat de uitspraken die in deze presentatie worden gegeven in de toekomst juist zullen blijken of dat de voorspelde ontwikkelingen zich ook werkelijk zullen voordoen. Er wordt geen enkele uitspraak gedaan of garantie gegeven (expliciet noch impliciet) met betrekking tot om het even welke informatie, schattingen, doelstellingen en meningen in dit document en u mag hier op geen enkele manier op vertrouwen. LANXESS AG is geenszins aansprakelijk voor eventuele fouten, vergetelheden of onjuistheden hierin. Bijgevolg neemt ook geen enkele vertegenwoordiger van LANXESS AG, van één van de bedrijven of van één van de organen van de Groep of deze bedrijven enige aansprakelijkheid op zich die rechtstreeks of onrechtstreeks zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van dit document. 

 

 

  • Gallery