2019-12-11

Stephanie Coßmann wordt lid van de raad van bestuur van LANXESS

  • Personeelsdirecteur Rainier van Roessel gaat op het einde van het jaar met pensioen
  • Groepsfuncties HR en Legal krijgen nieuw management

Keulen – Wijziging in de raad van bestuur van LANXESS: Stephanie Coßmann (46), momenteel hoofd van de groepsfunctie Human Resources, werd door de raad van commissarissen benoemd tot lid van de raad van bestuur en personeelsdirecteur. De doctor in de rechten neemt haar nieuwe functie op 1 januari 2020 op. Coßmann volgt Rainier van Roessel (62) op. Hij neemt op het einde van het jaar ontslag uit de raad van bestuur en gaat met pensioen.

 

Matthias Wolfgruber, voorzitter van de raad van commissarissen, heeft veel lof voor de verdiensten van Rainier van Roessel: “13 jaar personeelsdirecteur van LANXESS – dat zegt genoeg! Rainier van Roessel heeft in deze lange periode op een heel bekwame manier zijn stempel op het bedrijf gedrukt. Hij hechtte altijd veel belang aan zakelijkheid, efficiëntie en een collegiale samenwerking, zowel in zijn omgang met de personeelsleden als in gesprek met onderhandelingspartners en vakbonden. Ook zijn samenwerking met de raad van commissarissen verliep altijd heel correct, met wederzijds begrip en vertrouwen. Daarvoor wil ik de heer van Roessel in naam van mijn collega’s in de raad van commissarissen van harte danken en ik wens hem het allerbeste voor zijn welverdiende pensioen."

 

Na zijn studie en doctoraat in de bedrijfseconomie werkte Rainier van Roessel vanaf 1988 bij Bayer. In 2004 nam hij bij de oprichting van LANXESS de leiding van de toenmalige business unit Rubber Chemicals op zich. Naast deze opdracht werd hij in 2006 algemeen directeur van LANXESS nv in Antwerpen. Sinds 2007 is van Roessel lid van de raad van bestuur en personeelsdirecteur van LANXESS AG.

 

Stephanie Coßmann heeft rechten gestudeerd in Parijs en Münster. Na enkele jaren in de advocatuur kwam zij in 2004 bij LANXESS terecht. Daar was zij verantwoordelijk voor het opzetten van de processen en structuren die op verschillende gebieden verplicht zijn voor een beursgenoteerde groep en zij bekleedde verschillende managementfuncties in de groepsfuncties Legal en Internal Audit. Vanaf 2014 stond zij aan het hoofd van de afdeling General Law in de groepsfunctie Legal and Compliance. Sinds 1 juli 2017 is zij hoofd van de groepsfunctie Human Resources, die zij samen met haar team helemaal gereorganiseerd heeft.

 

Matthias Zachert: „Ik heb Stephanie Coßmann de voorbije jaren leren kennen als een absoluut betrouwbare, ervaren en competente collega. Ik kijk ernaar uit om nog nauwer met haar samen te werken en heet haar van harte welkom in de raad van bestuur.”

 

Nieuw hoofd voor de groepsfuncties HR en Legal

 

Stephanie Coßmann wordt als hoofd van Human Resources opgevolgd door Katja Conner (51), die momenteel Senior Director HR EMEA is in het Amerikaanse chemiebedrijf Celanese.

 

Na haar opleiding meertalige communicatie studeerde Katja Conner rechten in Heidelberg. Tijdens haar beroepscarrière bekleedde zij verschillende functies in de personeelsafdeling van Hoechst AG en later van de Celanese Groep.

 

Ook Jochen Schroer (63), die al jarenlang aan het hoofd van de groepsfunctie Legal and Compliance staat, gaat op 31 december 2019 met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Markus Lehner (48), die nu aan het hoofd staat van de afdeling Compliance & Corporate Audit.

 

Jochen Schroer verrichte na zijn studie rechten eerst een academisch onderzoek en daarna werkte hij bij de staf van de raad van bestuur van het voormalige WestLB. In 1988 kwam hij in de juridische afdeling van Bayer AG terecht. In 1994 werd hij hoofd van de juridische afdeling van de dochteronderneming Haarmann & Reimer GmbH. In 2002 bracht zijn professionele loopbaan hem terug naar Leverkusen, waar hij de leiding van de juridische afdeling van het pas opgerichte Bayer Chemicals AG op zich nam. In deze functie was Schroer van nabij betrokken bij de oprichting van LANXESS. Hij voerde toen de contractuele onderhandelingen voor LANXESS tijdens de afsplitsing van Bayer AG. Sinds 2005 staat hij aan het hoofd van de juridische afdeling van LANXESS en sinds 2014 ook van Compliance & Corporate Audit, Corporate Security en Country & Agency Management.

 

Markus Lehner werkte na zijn studie in de rechten eerst in de juridische afdeling van Bayer AG en stapte in 2004 naar LANXESS over. Hier was hij verantwoordelijk voor de juridische ondersteuning van verschillende afdelingen van de business units en de groepsfuncties.

 

In 2009 werd hij in de groepsfunctie Mergers and Acquisitions ( GF M&A) verantwoordelijk voor het beheer van internationale M&A-projecten. Sinds 2014 staat Lehner in de groepsfunctie Legal and Compliance aan het hoofd van de afdelingen Compliance, Policies, Data Protection en Corporate Audit.

 

Zachert: “Jochen Schroer is een uitstekend en veelzijdig jurist, die sinds de oprichting van LANXESS een heel grote rol heeft gespeeld in ons succes. Hij was voor mij en voor het hele bedrijf in veel situaties een belangrijke raadgever. Daarvoor ben ik hem zeer dankbaar.”

 

"Ik dank Markus Lehner voor het geleverde werk en wens hem in naam van de hele raad van bestuur veel succes en het allerbeste in zijn nieuwe functie. En Katja Conner heet ik van harte welkom bij LANXESS”, aldus Zachert.

 

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2018 een omzet van 7,2 miljard euro en telt momenteel circa 15.500 personeelsleden in 33 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 60 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en verkoop van chemische halffabricaten, additieven, chemische specialiteiten en kunststoffen. LANXESS is lid van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI World en Europe) en FTSE4Good.

 

 

Toekomstgerichte uitspraken

 Dit persbericht bevat bepaalde toekomstgerichte uitspraken, inclusief veronderstellingen, meningen, verwachtingen en visies van het bedrijf of citaten daarover uit externe bronnen. Verscheidene bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden kunnen leiden tot beduidende verschillen tussen de feitelijke resultaten, de financiële toestand of de bedrijfsevolutie van LANXESS AG en de hier gegeven of geïmpliceerde schattingen. LANXESS AG garandeert niet dat de veronderstellingen die aan de basis liggen van deze toekomstgerichte uitspraken vrij zijn van fouten. Het neemt ook geen enkele verantwoordelijkheid op zich voor het feit dat de uitspraken die in deze presentatie worden gegeven in de toekomst juist zullen blijken of dat de voorspelde ontwikkelingen zich ook werkelijk zullen voordoen. Er wordt geen enkele uitspraak gedaan of garantie gegeven (expliciet noch impliciet) met betrekking tot om het even welke informatie, schattingen, doelstellingen en meningen in dit document en u mag hier op geen enkele manier op vertrouwen. LANXESS AG is geenszins aansprakelijk voor eventuele fouten, vergetelheden of onjuistheden hierin. Bijgevolg neemt ook geen enkele vertegenwoordiger van LANXESS AG, van één van de bedrijven of van één van de organen van de Groep of deze bedrijven enige aansprakelijkheid op zich die rechtstreeks of onrechtstreeks zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van dit document.

  • Gallery