2013-11-21

LANXESS Rubber wint Fireforum Award

LANXESS Rubber nv heeft in de categorie preventieadviseurs de Fireforum Award 2013 gewonnen. Met de Awards wil de vzw Fireforum zowel mensen, instellingen als ondernemingen bekronen die zich in het domein van de brandveiligheid verdienstelijk hebben gemaakt.

 

De prijs werd donderdagavond in ontvangst genomen door Eddy Walraven, afgevaardigd bestuurder bij LANXESS Rubber nv; Wim Biebauw, hoofd Interne Dienst Preventie en Bescherming: en Dré Hollanders, Coördinator Interventiedienst.

 

LANXESS wint de prijs voor de implementatie van een effectieve noodplanorganisatie op zijn site in Zwijndrecht. Het noodplan, waar de voorbije drie jaar hard aan is gewerkt, omvat verschillende luiken. Zo zijn er intern de opleidingen voor interventieploegen en crisisteam. Een verbetering van de samenwerking tussen die twee teams en de externe hulpdiensten.

 

En als jongste materiële investeringen onder meer een nieuw brandweergebouw en twee interventiewagens, gebouwd op maat van het chemiebedrijf. De nieuwe infrastructuur werd deze zomer plechtig ingehuldigd in aanwezigheid van de Antwerpse gouverneur Cathy Berx, de burgemeester van Zwijndrecht André Van de Vyver en andere gasten uit de veiligheidswereld.

 

“De Award is een mooie bekroning van onze veiligheidsaanpak. Zeker voor onze collega’s die er continu hard aan werken. Het brengt veiligheid ook op een positieve manier onder de aandacht. Wij werken dag in, dag uit aan de veiligheidscultuur van onze medewerkers. Niet alleen in onze fabriek, wij maken al onze mensen duidelijk dat het bij veiligheid eerst en vooral om een houding, een ingesteldheid gaat. Veiligheid moet overal voorrang hebben, niet alleen op het werk; maar ook op de baan en zeker thuis. Als chemiebedrijf sluiten wij op het vlak van veiligheid geen enkel compromis”, aldus Eddy Walraven.

 

Het speciaalchemiebedrijf LANXESS produceert in Zwijndrecht butylrubber en heeft er de jongste jaren fiks geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiecapaciteit.

 

Veilige banden

Butylrubber wordt gebruikt in de binnenvoering van banden - de binnenste, lucht- en vochtdichte laag van een band zonder binnenband. Dankzij de binnenvoering blijft de bandenspanning lange tijd constant. Daardoor worden voertuigen veiliger, verbruiken ze minder brandstof en stoten ze dus minder schadelijke stoffen uit. Butylrubber kan ook worden gebruikt in het loopvlak van een band en zorgt daar voor een betere grip en meer comfort. Speciale toepassingen zijn onder meer beschermende kleding en medische apparatuur. Het gebruik van butyl in de productie van kauwgom is een bijzonder interessante nichemarkt.

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2012 een omzet van 9,1 miljard euro en telt momenteel circa 17.500 personeelsleden in 31 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 52 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten. LANXESS maakt deel uit van de leidende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI) World, FTSE4Good en de Carbon Disclosure Leadership Index (CDLI).

 

Antwerpen, 22 november 2013

 

Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht kan toekomstgerichte uitspraken bevatten die gebaseerd zijn op veronderstellingen en voorspellingen van dit ogenblik die opgesteld zijn door het bestuur van LANXESS AG. Verscheidene bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden kunnen leiden tot beduidende verschillen tussen de feitelijke toekomstige resultaten, de financiële toestand, de evolutie of de resultaten van het bedrijf en de hier gegeven schattingen. Het bedrijf neemt geen enkele verantwoordelijkheid op zich om deze vooruitblikkende uitspraken te actualiseren of deze aan te passen aan toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.

 

LANXESS in België LANXESS heeft in België twee vennootschappen, met drie vestigingen in het Antwerpse havengebied, waar rubbers en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. Bij LANXESS nv in Lillo wordt caprolactam en in Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd. Bij LANXESS Rubber nv in Zwijndrecht wordt butylrubber geproduceerd.België is met zowat 1.450 werknemers en vier fabrieken de tweede belangrijkste productieplaats binnen de LANXESS Groep. Fireforum

 

Fireforum is een vzw die in 2009 werd opgericht door Agoria, de PFPA (Passive Fire Protection Association), de BVV (Brandweervereniging Vlaanderen) en de FRCSPB/afg (Fédération Royale des Corps des Sapeurs-Pompiers Belges – Frans- en Duitstalige brandweervereniging). Ze heeft als opdracht de brandbeveiliging van personen en goederen efficiënter te maken. Meer informatie op www.fireforum.be

 

  • Gallery