2013-07-10

LANXESS nv meldt uitbraak van zwaveldioxide

Het chemiebedrijf LANXESS nv heeft deze voormiddag een incidentele uitbraak van zwaveldioxide (SO2) gehad in Lillo. De uitbraak van SO2 vond plaats door een processtoring tijdens de opstartprocedure van de zwavelzuurproductie-installatie.

 

De opstartprocedure van dit proces werd verstoord door de uitval van een zwavelpomp. De opstartprocedure werd wegens de storing stopgezet en sinds deze voormiddag ligt de zwavelzuurproductie-installatie stil.

 

Het incident gebeurde in het deelbedrijf Anorganisch Zuid dat deel uitmaakt van het caprolactamcomplex. Caprolactam is een voorproduct voor de productie van onder meer plastic.

LANXESS nv heeft het incident aan de desbetreffende overheidsinstanties gemeld.

 

Deze voormiddag was er in de Antwerpse haven tevens een alarm wegens een irriterende gaswolk. Het is onduidelijk waar die gaswolk vandaan kwam. 

Verder onderzoek moet uitwijzen of er mogelijk een verband is tussen beide incidenten.

  

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2012 een omzet van 9,1 miljard euro en telt momenteel circa 17.400 personeelsleden in 31 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 50 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten. LANXESS maakt deel uit van de leidende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI) World, FTSE4Good en de Carbon Disclosure Leadership Index (CDLI).

 

LANXESS in België LANXESS heeft in België twee vennootschappen, met drie vestigingen in het Antwerpse havengebied, waar rubbers en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. Bij LANXESS nv in Lillo wordt caprolactam en in Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd. Bij LANXESS Rubber nv in Zwijndrecht wordt butylrubber geproduceerd.België is met zowat 1.450 werknemers en vier fabrieken de tweede belangrijkste productieplaats binnen de LANXESS Groep.