2013-03-14

Brandstofbespaar-app van LANXESS helpt bij de keuze van zomerbanden

  • Winterbanden moeten nu worden gewisseld naar zomerbanden
  • ‘Groene Banden’ verhogen de veiligheid en ontzien uw portemonnee en het milieu
  • Brandstofbespaar-app van LANXESS berekent uw mogelijke besparing en het milieueffect van brandstofzuinige banden
  • Bereken nu ook de remafstand van autobanden op nat wegdek
  • Verkrijgbaar als app voor iPhone en iPad en in een mobiele en internetversie
  • Tool voor brandstofbesparing ruim 185.000 keer gebruikt

De lente is bijna in het land, eindelijk. Voor automobilisten de hoogste tijd om hun zomerbanden op te laten leggen. Want vanaf een temperatuur van meer dan zeven graden Celsius verbruiken winterbanden onnodig veel brandstof door hun hogere rolweerstand. Daarbij komt nog dat hun remafstand op een droog wegdek soms beduidend langer is. En met zeer performante zomerbanden, ook wel ‘Groene Banden’ genoemd, kunt u zelfs nog meer besparen.

 

Om u te helpen bij de keuze van de juiste zomerband kunt u de brandstofbespaar-app van het speciaalchemiebedrijf LANXESS gebruiken. De software geeft u een snel en eenvoudig antwoord op belangrijke vragen bij de volgende bandenwissel.

  • Ten eerste: hoeveel euro kunt u besparen met brandstofzuinige ‘Groene Banden’?
  • Ten tweede: na hoeveel maanden is de aankoop ervan terugverdiend?
  • En ten derde: met hoeveel kilogram verminderen zij de CO2- uitstoot van uw voertuig?

 

Nu, bij aanvang van het seizoen van de zomerbanden, heeft LANXESS de app uitgebreid voor het berekenen van de remafstand. Met de nieuwe tool kunnen automobilisten precies uitrekenen hoeveel meter korter de remafstand van hun voertuig op nat wegdek wordt als zij bij de bandenverkoper voor zeer performante banden opteren. Op het Europees bandenlabel van die banden staat een goede waarde voor de grip op een nat wegdek vermeld.

 

In sommige gevaarlijke verkeerssituaties kunnen deze ‘Groene Banden’ zelfs levens redden. Zo komt een voertuig met banden van categorie ‘A’ voor de grip op een nat wegdek bij een snelheid van 80 kilometer per uur 18 meter eerder tot stilstand dan een auto met banden van categorie ‘F’. Met andere woorden: wanneer de auto met de ‘A’-banden al stilstaat, moet het voertuig met de ‘F’-banden nog altijd een restsnelheid van ongeveer 50 kilometer per uur afremmen.

 

U kunt de app gratis downloaden in de App-Store. De mobiele versie en de internetversie vindt u – eveneens gratis – op: app.groene-mobiliteit.be. LANXESS heeft het programma samen met de Technische Universiteit van München ontwikkeld. TÜV Rheinland heeft het getest en gecertificeerd. Tot nu toe hebben automobilisten de tool al ruim 185.000 maal gebruikt.

 

Europees label helpt kopers bij bandenkeuze

 

De brandstofbespaar-app is ontstaan in het kader van het Europees bandenlabel. Sinds november 2012 moeten alle nieuw geproduceerde banden voorzien zijn van een opvallend label met hun kenmerken. Het principe is te vergelijken met de energie-efficiëntiesticker, die de consument al kent van wasmachines en koelkasten. Het label bevat een beoordeling voor de grip op een nat wegdek (zeg maar: veiligheid) met de scores A (optimaal) tot en met F en de rolweerstand (verbruik) met de scores A tot en met G. Bovendien wordt de sterkte van het rolgeluid vermeld.

 

Het label zorgt vooral voor meer transparantie bij aankoop van nieuwe banden. Voor de consument een reëel voordeel. Immers: in het rek bij de verkoper zien de banden er misschien allemaal hetzelfde uit, toch zijn er aanzienlijke verschillen in brandstofverbruik en veiligheid. ‘Groene Banden’ scoren bijzonder goed voor deze parameters.

 

Aankoopwaarde ‘Groene Banden’ in minder dan twee jaar terugverdiend

 

Ook al zijn ‘Groene Banden’ bij aankoop misschien iets duurder, toch loont deze investering, voor het milieu en voor de automobilist. Dat kunt u gemakkelijk berekenen met de brandstofbespaar-app van LANXESS. Om uw persoonlijk besparingspotentieel te berekenen hoeft u maar enkele cijfers in te vullen: het aantal afgelegde kilometers per jaar, het routeprofiel (verhouding snelwegen, secundaire wegen en in de stad), de brandstofprijs en natuurlijk het verbruik van het voertuig. Automobilisten die hun verbruik niet precies kennen, kunnen dat ook vinden in de geactualiseerde database van voertuigen.

 

Hoe snel de extra kosten voor ‘Groene Banden’ terugverdiend zijn, blijkt uit volgend voorbeeld in het programma. Bij een benzineprijs van 1,60 euro per liter kan een auto met een verbruik van zeven liter brandstof per 100 kilometer die jaarlijks 15.000 kilometer aflegt, met banden van categorie ‘B’ voor het brandstofverbruik, 135 euro besparen ten opzichte van met banden die voor deze parameter slechts een ‘F’ kregen. Dus de mogelijke meerkost van 20 tot 50 euro per ‘Groene Band’ is in minder dan twee jaar terugverdiend. Ook het milieu vaart er wel bij: een overschakeling op ‘Groene Banden’ leidt tot 197 kilogram minder CO2-uitstoot – voor slechts één auto in één jaar.

 

Nog meer nuttige diensten voor automobilisten

 

Behalve een berekening voor de remafstand en brandstofbesparing biedt de app van LANXESS automobilisten nog andere nuttige diensten. De parkeertimer waarschuwt u wanneer uw parkeertijd bijna om is, waardoor u menige boete wordt bespaard. De herinneringsfunctie voor auto-onderhoud herinnert er u aan wanneer u uw auto moet binnenbrengen voor onderhoud. Bovendien geeft het programma achtergrondinformatie over ‘Groene Banden’ en over het Europees bandenlabel.

 

LANXESS maakt ‘Groene Banden’ mogelijk

 

De speciaalchemiegroep LANXESS is een wereldwijd toonaangevend fabrikant van innovatief synthetisch rubber. Dankzij deze moderne, zeer performante rubbers kan de bandenindustrie nu al beantwoorden aan de hoge eisen van de Europese Unie op het gebied van milieuvriendelijke en veilige banden. Ook kunnen zij hiermee nu al goede scores op het bandenlabel behalen, zowel voor rolweerstand als voor de grip op een nat wegdek. Al in september van vorig jaar heeft LANXESS een conceptband voorgesteld, die van TÜV Süd voor de beide parameters de score ‘A’ ontving. Daarmee onderstreept het bedrijf niet alleen zijn innovatiekracht op het gebied van synthetisch rubber, maar ook zijn voortrekkersrol als aanbieder van oplossingen voor een duurzamere ‘Groene Mobiliteit’.

 

Foto’s bij dit thema vindt u langs deze link - http://lanxess.com/en/corporate/media/photos/green-mobility/

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2012 een omzet van 9,1 miljard euro en telt momenteel circa 17.200 personeelsleden in 31 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 48 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten. LANXESS maakt deel uit van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI) World, FTSE4Good en de Carbon Disclosure Leadership Index (CDLI).

 

LANXESS in België
LANXESS heeft in België twee vennootschappen, met drie vestigingen in het Antwerpse havengebied, waar rubbers en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. Bij LANXESS Rubber nv in Zwijndrecht wordt butylrubber geproduceerd. Bij LANXESS nv in Lillo wordt caprolactam en in Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd.
België is met zowat 1.450 werknemers en vier fabrieken van wereldformaat de tweede belangrijkste productieplaats binnen de LANXESS Groep.

  • Gallery