2019-04-26

Chemiebedrijf LANXESS zet zijn deuren open

#LANXESSopendeur: zondag 19 mei opendeurdag voor alle gasten, collega’s, familie, vrienden en buren.

  • Chemie ontdekken op een speelse en wetenschappelijke manier, voor jong en oud
  • Universiteit Antwerpen en Havencentrum als belangrijke partners
  • Busbezoek aan de sites Kallo en Lillo; en een uniek zicht op de haven

Een reuzentent aan de LANXESS site in Kallo staat tussen 10 en 18 uur open om iedereen te verwelkomen. Onze verschillende bedrijven en diensten stellen er zich voor. De collega’s zijn er om over hun dagelijkse activiteiten te praten. Ondersteund door beelden, technische schema’s en geanimeerde presentaties.

 

Ontdek er bijvoorbeeld hoe LANXESS auto’s lichter maakt en banden een langer leven geeft.

 

Wie op zoek is naar een job in de chemie kan terecht op de HR-stand.

 

We hebben ook twee belangrijke partners te gast: Universiteit Antwerpen en het Havencentrum. Een aantal onderzoeksgroepen van de UAntwerpen Departement Chemie stellen er hun innovatief onderzoek voor. Kinderen worden warm gemaakt voor de magische wereld van de chemie door zelf snoepjes te maken of te schilderen met een ei.

 

Het Havencentrum laat jongeren enkele aspecten van de haven van Antwerpen ontdekken. Een boeiende tocht die ze later verder kunnen zetten in het Havencentrum zelf.

 

Voorts zijn er in de tent afwisselend en doorlopend de Grote Wetenschapsshow en Geniaal Chemicaal. Zijn er spannende proefjes voor jong en oud. Allemaal heel veilig natuurlijk. En we houden nog een aantal activiteiten als verrassing

 

Net buiten de tent krijg je met de Skywatch, vanop zowat 40 meter hoogte, een uniek zicht over de haven, de rivier en onze sites.

 

Onze twee sites bezoeken kan met een busrit in Kallo of naar de overkant in Lillo. Uit veiligheidsoverwegingen beperken we de deelname aan de toer tot volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar. Onze gidsen – allemaal collega’s – vertellen je ronduit niet alleen wat er allemaal te zien is, maar ook hoe het dagelijkse leven op onze sites loopt.

 

Natuurlijk is er catering met een hapje en een drankje voor alle bezoekers.

 

“Onze opendeurdag is een unieke gelegenheid om met collega’s, familie en vrienden heel wat aspecten van de chemie te ontdekken, op een ontspannen manier”, stelt Gunther Van Cauwenberge, gedelegeerd bestuurder van LANXESS nv en Country Representative van LANXESS in België. “We laten zien hoe onze fabrieken veilig en duurzaam basisproducten maken die iedereen in het dagelijkse leven gebruikt”.

 

Inschrijven

 

Afspraak zondag 19 mei tussen 10 en 18 uur, op de Ketenislaan 2 te Kallo (Beveren) - gps: N 51°16'45"- E 4°18'28"

 

De opendeurdag is volledig gratis. Inschrijven kan langs deze link:  https://www.yourfuturestartshere.be/nl/events/lanxess-1

Inschrijven voor de busrit is wegens veiligheidsredenen verplicht en gebeurt ter plaatse zelf.

 

Enkel voor de media

 

Fotogelegenheid ter plaatse

Kinderen ontdekken de wondere wereld van de chemie met veilige proefjes.

Een uniek zicht op Antwerpen en Kallo, de rivier en onze sites met de ruim 40 meter hoge Skywatch.

Reeks activiteiten in en rond de tent in Kallo.

 

Over Universiteit Antwerpen – Departement Chemie

Het Departement Chemie aan de UAntwerpen bruist van het talent en het onderzoek. Drie onderzoeksgroepen stellen zich graag aan je voor, een uitgelezen kans om van dichtbij kennis te maken met onderzoek en realisaties van wereldniveau.

 

Onderzoeksgroep PLASMANT

PLASMANT doet onderzoek naar plasma en plasma-oppervlak interacties via experimenten en computermodellering. Zij werken volop aan de ontwikkeling van technieken om het broeikasgas CO2 om te zetten naar hernieuwbare brandstoffen of chemische grondstoffen, als deeloplossing voor het klimaatprobleem. Ook ontwikkelen ze plasmatherapie als nieuwe kankerbehandeling.

 

Onderzoeksgroep AXES

AXES staat voor Antwerpen X-straal analyse, elektrochemie en speciatie. Dankzij AXES worden antibiotica, fenolen en drugs sneller en meer accuraat opgespoord en kunnen eeuwenoude schilderijen nauwkeuriger gerestaureerd worden. Hun sensoren werden reeds ingezet in industrie, hun scanners stonden onder andere reeds tegenover het wereldberoemde schilderij ‘Het meisje met de parel’.

 

Onderzoeksgroep LADCA

LADCA is het laboratorium voor adsorptie en katalyse waar nieuwe materialen ontwikkeld worden of bestaande materialen aangepast worden voor allerhande toepassingen waaronder sorptie, katalyse en scheiding. Zo werken ze aan een verbeterde luchtkwaliteit door bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe generatie autokatalysatoren of katalysatoren om CO2 om te zetten tot nuttige chemicaliën. Andere voorbeelden zijn te vinden in bijvoorbeeld waterzuivering waar verbeterde membranen ervoor zorgen dat ze efficiënter zijn en minder snel gereinigd moeten worden. 

  

Over Havencentrum

Het Havencentrum brengt jongeren naar de onbekende en overweldigende wereld van de haven van Antwerpen. Wij nemen hen mee naar plaatsen en bedrijven waar je nooit komt en brengen hen in contact met mensen die in de haven werken. We inspireren hen met verhalen en uitdagingen op maat en laten zien welke toekomstmogelijkheden er in onze wereldhaven zijn. Door jongeren een beleving te geven van de haven in ’t echt, bouwen wij een brug tussen studiekeuze & werkgelegenheid.

 

Over LANXESS

LANXESS heeft in het Antwerpse havengebied twee vestigingen, waar rubberchemicaliën en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. In Lillo worden caprolactam en polyamide gefabriceerd en in Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd. LANXESS nv heeft zowat 950 werknemers in België. Met zijn caprolactamfabriek in Lillo, die in 1967 startte, ligt LANXESS mee aan de basis van het chemiecluster in Antwerpen. Inmiddels uitgegroeid tot het tweede grootste geïntegreerde chemiecluster ter wereld.

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2018 een omzet van 7,2 miljard euro en telt momenteel zowat 15.400 personeelsleden in 33 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 60 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en verkoop van chemische halffabricaten, additieven, chemische specialiteiten en kunststoffen.

 

Perscontact LANXESS

Philippe Van Wassenhove – Communicatiemanager - +32 478 8814 66
philippe.vanwassenhove@lanxess.com

 

Perscontact UAntwerpen

Peter De Meyer – Woordvoerder - +32 476 20 07 54

Peter.DeMeyer@uantwerpen.be

 

Perscontact Havencentrum

Petra Praet – Communicatieverantwoordelijke - +32 496 51 17 7

Petra.PRAET@havencentrum.be

 

 

  • Gallery