2022-05-31

LANXESS en Advent International richten een wereldwijd toonaangevende joint venture op voor hoogwaardige technische polymeren

  • LANXESS en Advent nemen Engineering Materials-activiteiten over van DSM voor een koopprijs van zowat EUR 3,7 miljard
  • LANXESS brengt activiteiten op het gebied van hoogwaardige materialen onder in joint venture
  • LANXESS ontvangt een betaling van ten minste EUR 1,1 miljard en een aandeel van maximaal 40% in de joint venture
  • LANXESS zal opbrengsten gebruiken om schulden te verminderen en is van plan aandelen in te kopen
  • Nieuwe joint venture met baanbrekende productportefeuille en geïntegreerde waardeketen

LANXESS en Advent International ("Advent"), één van de grootste en meest ervaren wereldwijde private equity-investeerders met een gevestigde staat van dienst op het gebied van investeringen in chemicaliën, richten een joint venture op voor hoogwaardige technische polymeren. De twee ondernemingen hebben vandaag een overeenkomst ondertekend voor de overname van de DSM Engineering Materials-activiteiten (DEM) van het Nederlandse concern Royal DSM, dat deel zal gaan uitmaken van de nieuwe joint venture. De overnameprijs bedraagt zowat EUR 3,7 miljard en zal door de joint venture worden gefinancierd met eigen vermogen van Advent en vreemd vermogen. De activiteiten vertegenwoordigen een omzet van zowat EUR 1,5 miljard met een EBITDA-marge van zowat 20 procent. DEM is één van de toonaangevende wereldwijde leveranciers van hoogwaardige speciale materialen die voorzien in de belangrijkste marktbehoeften op het gebied van elektronica, elektronica en consumentengoederen.

Daarnaast zal LANXESS zijn business unit High Performance Materials (HPM) inbrengen in de joint venture. HPM is één van de belangrijkste leveranciers van hoogwaardige polymeren, die vooral in de automobielindustrie worden gebruikt. De business unit behaalt een jaaromzet van zowat EUR 1,5 miljard met een EBITDA vóór buitengewone baten en lasten van zowat EUR 210 miljoen. Advent zal ten minste 60 procent van de aandelen van de gemeenschappelijke onderneming bezitten. LANXESS ontvangt een eerste betaling van ten minste EUR 1,1 miljard en een aandeel van maximaal 40 procent in de toekomstige joint venture. Na de overdracht aan de joint venture zullen de HPM-activiteiten niet langer volledig worden geconsolideerd bij LANXESS, maar zullen ze in de geconsolideerde jaarrekening worden opgenomen tegen eigen vermogen.

Deze stap betekent een verdere aanscherping van de activiteitenportefeuille van LANXESS, die na afronding van de transactie zal bestaan uit drie segmenten voor speciale chemicaliën. LANXESS zal de opbrengst van de transactie gebruiken om de schuld te verminderen en de balans te versterken. Daarnaast plant de groep een programma voor de inkoop van eigen aandelen met een volume van maximaal EUR 300 miljoen.

LANXESS zal de mogelijkheid hebben om zijn aandeel in de joint venture aan Advent te verkopen tegen dezelfde waardering, op zijn vroegst na drie jaar. De EBITDA zou dan aanzienlijk hoger kunnen zijn dan nu, aangezien Advent en LANXESS aanzienlijke synergieën verwachten als gevolg van de combinatie van de twee activiteiten.

De transactie is nog onderworpen aan de goedkeuring van de autoriteiten. Afronding wordt verwacht in de eerste helft van 2023.

LANXESS CEO Matthias Zachert: "LANXESS zal weer aanzienlijk minder afhankelijk worden van economische schommelingen. Bovendien zullen wij als LANXESS onze balans versterken met de opbrengst van de transactie en nieuwe mogelijkheden krijgen voor de verdere ontwikkeling van onze Groep. Met de nieuwe joint venture smeden wij een sterke wereldspeler op het gebied van hoogwaardige polymeren. De portefeuilles, waardeketens en wereldwijde positionering van de twee activiteiten vullen elkaar perfect aan. Met haar innovatieve producten zal de joint venture een sleutelrol kunnen spelen bij het vormgeven van toekomstige ontwikkelingen - bijvoorbeeld op het gebied van elektromobiliteit. In Advent hebben wij een sterke en betrouwbare partner met een diepgaande ervaring in de chemische industrie en de bedrijfstakken waarin wij actief zijn."

Ronald Ayles, Managing Partner bij Advent International: "Het bundelen van onze krachten met LANXESS in deze door de industrie veranderende transactie is een hoogtepunt voor Advent, omdat we een vertrouwde, langdurige relatie hebben opgebouwd en het hoogste wederzijdse respect delen. Samen zijn we van plan de ervaring, diepgaande sectorkennis en financiële middelen in te brengen om van de joint venture een wereldwijd succesverhaal te maken voor alle betrokkenen. De combinatie van LANXESS' High Performance Materials (HPM) en DSM Engineering Materials (DEM) creëert een sterk platform en brengt uitgebreide expertise samen, met als resultaat de beste kansen voor werknemers en meer waarde voor klanten."

Wereldwijde opzet en hoge achterwaartse integratie

DSM's Engineering Materials-activiteiten omvatten polyamiden (PA6, PA66) en diverse speciale materialen (PA46, PA410 en speciale polyesters, alsmede PPS). Ongeveer 2.100 werknemers werken voor de divisie in 8 productie- en 7 onderzoeksvestigingen in alle relevante markten wereldwijd. Naast Europa en de VS is de divisie bijzonder sterk vertegenwoordigd in Azië.

De business unit High Performance Materials (HPM) van LANXESS is één van de toonaangevende producenten van technische PA6- en PBT-polymeren en thermoplastische vezelcomposieten. In totaal werken er wereldwijd 1.900 werknemers voor HPM op 10 productie- en 7 onderzoekslocaties. Het wereldwijde productienetwerk wordt gekenmerkt door een hoge mate van achterwaartse integratie. De ruggengraat is de vestiging in Antwerpen. Daar produceert HPM niet alleen PA6-polymeren, maar ook relevante voorproducten zoals caprolactam en glasvezel.

Duurzame productportefeuille

Zowel DEM als HPM zijn pioniers op het gebied van duurzaamheid en bieden in hun hele productportefeuille alternatieven op bio- en gerecyclede basis.

LANXESS heeft bijvoorbeeld onlangs een nieuw hoogwaardig polymeer gelanceerd dat is gemaakt van 92 procent duurzame grondstoffen. Voor de productie van het polymeer maakt LANXESS gebruik van "groen" cyclohexaan uit duurzame bronnen zoals raapzaadolie of andere biomassa als grondstof. Het wordt versterkt met 60 gewichtsprocent glasvezels die zijn gerecycled uit industrieel glasafval.

Toekomstgerichte toepassingen

De automobielindustrie is een belangrijke klantensector voor de nieuwe joint venture. Daar worden de polymeren onder meer gebruikt voor lichtgewicht elementen in structurele onderdelen maar ook in het interieur en vervangen ze vaak metalen onderdelen. Op die manier kan gewicht worden bespaard en de CO2-uitstoot worden verminderd. Een belangrijk groeigebied is elektromobiliteit. Hier worden polymeren bijvoorbeeld gebruikt bij de constructie van batterij- en laadsystemen, elektronische regelsystemen en vermogenselektronica.

Daarnaast worden de materialen gebruikt in de elektrische en elektronische industrie, bijvoorbeeld in onderdelen voor smartphones, IT en huishoudelijke apparaten.

 

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2021 een omzet van 7,6 miljard euro en telt momenteel zowat 14.900 personeelsleden in 33 landen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en verkoop van chemische halffabricaten, additieven, chemische specialiteiten en kunststoffen. LANXESS is lid van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI World en Europe) en FTSE4Good.

 

LANXESS in België

 

LANXESS heeft in België twee productievestigingen in het Antwerpse havengebied. Zij vormen het hart van de internationale activiteiten met hightech-plastics van LANXESS. In Lillo-Antwerpen worden de halffabricaten caprolactam en polyamide vervaardigd. In Kallo produceert LANXESS glasvezel, dat ook in plastics wordt toegepast, en rubberchemicaliën. LANXESS telt in België ongeveer 1.000 werknemers.

 

Toekomstgerichte uitspraken

 

Dit persbericht bevat bepaalde toekomstgerichte uitspraken, inclusief veronderstellingen, meningen, verwachtingen en visies van het bedrijf of citaten daarover uit externe bronnen. Verscheidene bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden kunnen leiden tot beduidende verschillen tussen de feitelijke resultaten, de financiële toestand of de bedrijfsevolutie van LANXESS AG en de hier gegeven of geïmpliceerde schattingen. LANXESS AG garandeert niet dat de veronderstellingen die aan de basis liggen van deze toekomstgerichte uitspraken vrij zijn van fouten. Het neemt ook geen enkele verantwoordelijkheid op zich voor het feit dat de uitspraken die in deze presentatie worden gegeven in de toekomst juist zullen blijken of dat de voorspelde ontwikkelingen zich ook werkelijk zullen voordoen. Er wordt geen enkele uitspraak gedaan of garantie gegeven (expliciet noch impliciet) met betrekking tot om het even welke informatie, schattingen, doelstellingen en meningen in dit document en u mag hier op geen enkele manier op vertrouwen. LANXESS AG is geenszins aansprakelijk voor eventuele fouten, vergetelheden of onjuistheden hierin. Bijgevolg neemt ook geen enkele vertegenwoordiger van LANXESS AG, van één van de bedrijven of van één van de organen van de Groep of deze bedrijven enige aansprakelijkheid op zich die rechtstreeks of onrechtstreeks zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van dit document.