2014-04-04

LANXESS kondigt intentie aan om pilootfabrieken in Zwijndrecht in mottenballen te stoppen

LANXESS Rubber nv heeft tijdens een bijzondere ondernemingsraad deze vrijdagvoormiddag de intentie aangekondigd om zijn pilootfabrieken in de mottenballen te stoppen. In tegenstelling tot donderdagnamiddag waren werknemersvertegenwoordigers nu wel op de uitnodiging ingegaan.

 

LANXESS bouwde in Zwijndrecht twee tijdelijke pilootfabrieken om een compleet nieuwe productietechnologie te ontwikkelen. De pilootfase van het innovatieve onderzoeksproject is met succes afgerond, waardoor de twee fabrieken niet langer nodig zijn en worden stilgelegd.

 

De aankondiging van het voornemen om de pilootfabrieken stil te leggen werd tijdens een bijzondere ondernemingsraad gedaan, omdat het plan een impact kan hebben op het personeelsbestand. De bijzondere ondernemingsraad is meteen ook de start van de informatie- en consultatieprocedure, zoals voorzien in de zogenaamde wet-Renault.

In combinatie met een eerder aangekondigde reorganisatie, in oktober vorig jaar, kan dit project rond de pilootfabrieken een impact hebben op zowat 60 arbeidsplaatsen.

 

De directie heeft duidelijk gesteld dat het de sociale gevolgen van deze reorganisatie zo sterk als mogelijk wil reduceren. Hiertoe heeft zij een sociaal plan voorgelegd, om in overleg met de werknemers-vertegenwoordigers te bespreken.

 

Efficiënter en zuiniger

LANXESS heeft de voorbije zeven jaren gewerkt aan een nieuwe technologie voor de productie van butylrubber. Een belangrijke stap in dit proces was het testen de voorbije twee jaren van deze nieuwe technologie in pilootfabrieken.

 

Het nieuwe proces is meer efficiënt op gebied van zowel energie als grondstoffen, met een positief milieu-impact. De productie van butylrubber is bijzonder complex, waarbij in diverse processtappen de temperatuur gecontroleerd kan variëren tussen extreme vrieskou en stoomhitte.

 

Achtergrond

November jongstleden vierde de fabriek de 50ste verjaardag van de productiestart van het butylrubber. Sinds 2004 maakt de fabriek in Zwijndrecht deel uit van de LANXESS Groep, een leider in de productie van synthetisch rubber. De voorbije tien jaar heeft LANXESS ruim 250 miljoen euro in Zwijndrecht geïnvesteerd en daarmee de jaarlijkse productiecapaciteit op 150.000 ton gebracht.

 

De LANXESS Groep heeft drie fabrieken voor de productie van butylrubber. De fabriek in het Canadese Sarnia heeft eveneens een jaarcapaciteit van 150.000 ton. En vorig jaar startte in Singapore de nieuwe butylrubberfabriek op met een jaarcapaciteit van 100.000 ton.

 

Butylrubber wordt hoofdzakelijk gebruikt in de binnenvoering van banden - de binnenste, lucht- en vochtdichte laag van een band zonder binnenband. Dankzij die zogenaamde innerliner blijft de bandenspanning lange tijd constant. Daardoor worden voertuigen veiliger, verbruiken ze minder brandstof en stoten ze dus minder schadelijke stoffen uit.

 

Speciale toepassingen zijn onder meer beschermende kleding en medische apparatuur. Het gebruik van butyl in de productie van kauwgom is een bijzonder interessante nichemarkt.

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2013 een omzet van 8,3 miljard euro en telt momenteel circa 17.300 personeelsleden in 31 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 52 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten. LANXESS maakt deel uit van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI) World en FTSE4Good en van de Carbon Disclosure Leadership Index (CDLI).

 

Zwijndrecht, 4 april 2014

 

Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht kan toekomstgerichte uitspraken bevatten die gebaseerd zijn op veronderstellingen en voorspellingen van dit ogenblik die opgesteld zijn door het bestuur van LANXESS AG. Verscheidene bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden kunnen leiden tot beduidende verschillen tussen de feitelijke toekomstige resultaten, de financiële toestand, de evolutie of de resultaten van het bedrijf en de hier gegeven schattingen. Het bedrijf neemt geen enkele verantwoordelijkheid op zich om deze vooruitblikkende uitspraken te actualiseren of deze aan te passen aan toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.