2021-10-13

LANXESS lanceert duurzame hoogwaardige kunststof

  • Polyamide 6-compound met 92 procent duurzame grondstoffen
  • Weer een grote stap op weg naar een circulaire economie
  • Onafhankelijke certificering volgens de massabalansmethode maakt percentage duurzame grondstoffen transparant en controleerbaar
  • Duurzame tussenproducten geproduceerd in Antwerpse caprolactam- en glasvezelfabriek

LANXESS maakt in de kunststoffenproductie steeds meer gebruik van circulaire en biogebaseerde grondstoffen. Het nieuwste product van de speciaalchemiegroep heet Durethan BLUEBKV60H2.0EF. In deze licht vloeibare compound is 92 procent van de grondstoffen vervangen door duurzame alternatieven. Dat is meer dan in om het even welke andere met glasvezel versterkte kunststof van topkwaliteit.

 

Het nieuwe type kunststof is het eerste product in de nieuwe ‘Scopeblue’-serie van LANXESS. Dit merklabel staat voor producten die voor minstens 50 procent uit circulaire (gerecycleerde of biogebaseerde) grondstoffen bestaan of producten met een CO2-balans die minstens 50 procent lager is dan die van traditionele producten.

 

“Een klimaatneutrale toekomst kan pas werkelijkheid worden als we steeds meer duurzame producten gebruiken”, zegt Frederique van Baarle, hoofd van de business unit High Performance Materials van LANXESS. “Met ons eerste product van het merk Durethan Blue leveren we een echte oplossing voor de circulaire economie. Deze compound is een gecertificeerde premiumgrondstof, die op duurzame grondstoffen gebaseerd is.”

 

Streven naar 100 procent duurzame grondstoffen

 

Voor de productie van dit op polyamide 6 gebaseerde hightech-plastic wordt onder meer cyclohexaan uit duurzame bronnen gebruikt. Dit cyclohexaan kan biogebaseerd, gerecycleerd biogebaseerd of door chemische recyclage vervaardigd cyclohexaan zijn. Het materiaal wordt bovendien versterkt met 60 procent van zijn gewicht aan glasvezel. De minerale grondstoffen daarvan zijn ook vervangen door gerecycleerd industrieel glasafval. De alternatieve grondstoffen die LANXESS gebruikt voor de halffabricaten voor polyamide 6 zijn chemisch identiek aan hun equivalenten van fossiele oorsprong (zogenaamde ‘drop-in’-oplossingen). Daardoor heeft Durethan BLUEBKV60H2.0EF dezelfde eigenschappen als nieuw materiaal en kan het even goed en op dezelfde manier verwerkt worden. De productie hoeft niet te worden omgeschakeld op andere tools en installaties.

 

“Dit zeer sterke en zeer stijve structuurmateriaal kan overal worden gebruikt waar het puur fossielgebaseerde equivalent Durethan BKV60H2.0EF zijn waarde heeft bewezen voor seriële toepassingen, bijvoorbeeld in de autoconstructie voor de productie van front-ends voor personenwagens en van rempedalen en oliecarters”, legt Guenter Margraf, hoofd Global Productmanagement bij de BU HPM, uit. 

 

Maar de ontwikkelaars streven naar meer dan 92 procent duurzame grondstoffen. “Momenteel zijn we bezig het percentage duurzame grondstoffen in deze compound te verhogen tot 100 procent”, aldus Margraf. 

 

Daarvoor is ammoniak nodig, die met CO2-neutraal geproduceerde waterstof gesynthetiseerd is. Bovendien is de speciaalchemiegroep van plan om op middellange termijn de additieven in zijn kunststoffen te vervangen door duurzame alternatieven.

 

Er worden nog andere duurzame compounds op de markt gebracht

 

Met Durethan ECOBKV30H2.0, ECOBKV35H2.0 en ECOBKV60XF heeft LANXESS onlangs al drie polyamide 6-compounds voorgesteld die volgens de door ISCC Plus-gecertificeerde massabalansprocedure 30, 35 of 60 procent van hun gewicht aan gerecycleerde glasvezel uit glasafval bevatten. Op vraag van vele klanten is deze productenserie de voorbije maanden uitgebreid met nog meer compounds op basis van polyamide 6 en 66. Daarnaast gebruikt LANXESS ook gerecycleerde glasvezels om zijn polybutyleentereftalaat (PB)-compounds van het merk Pocan mechanisch te versterken. De eerste producten van dit type zijn Pocan ECOB3235 en het brandvertragende ECOB4239, die volgens de gecertificeerde massabalansprocedure elk 30 procent van hun gewicht aan gerecycleerde glasvezel bevatten.

 

Onafhankelijk certificaat voor duurzaamheid in de toeleveringsketen

 

Het duurzame cyclohexaan wordt gebruikt in de fabriek in Lillo-Antwerpen voor de productie van caprolactam, de basisgrondstof voor polyamide. De glasvezelfabriek in Kallo-Beveren, ook in het Antwerpse havengebied, hergebruikt gerecycleerd glasafval als basismateriaal.

 

De duurzame herkomst van de grondstoffen is volgens ISCC Plus (“International Sustainability and Carbon Certification”) gecertificeerd. Dat geldt niet alleen voor de productievestigingen van LANXESS in Antwerpen en Krefeld Uerdingen, maar ook voor de halffabricaten. Die zijn uitsluitend afkomstig van leveranciers die eveneens ISSC Plus-gecertificeerd zijn. 

 

In de met de ISCC Plus-certificering geïntroduceerde massabalansprocedure worden de gebruikte hoeveelheden grondstoffen vergeleken met de hoeveelheden product die in omloop worden gebracht. Zo ontstaat een boekhoudkundige relatie tussen de input en de output. Wanneer de hoeveelheid grondstoffen die nodig is om een bepaalde hoeveelheid product te produceren, vervangen wordt door duurzame alternatieven, kunnen met deze methode precies de percentages duurzame materialen in het eindproduct bepaald worden. Zo kunnen duurzaamheidskenmerken van het product op een transparante manier aangetoond worden voor de gebruiker. 

 

ISCC is een standaard die onder meer ontwikkeld werd om de duurzaamheidseisen van de Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie (EU RED, Renewable Energies Directive) te controleren. Hij wordt wereldwijd steeds vaker toegepast in de chemische industrie. LANXESS is lid van de ISCC Association en neemt actief deel aan de verdere ontwikkeling van de duurzaamheidscertificering.

 

Meer informatie over ISCC Plus-gecertificeerde producten van LANXESS vindt u op techcenter.lanxess.com

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2020 een omzet van 6,1 miljard euro en telt momenteel zowat 14.800 personeelsleden in 33 landen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en verkoop van chemische halffabricaten, additieven, chemische specialiteiten en kunststoffen. LANXESS is lid van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI World en Europe) en FTSE4Good.

 

LANXESS in België

LANXESS heeft in België twee productievestigingen in het Antwerpse havengebied. Zij vormen het hart van de internationale activiteiten met hightech-plastics van LANXESS. In Lillo-Antwerpen worden de halffabricaten caprolactam en polyamide vervaardigd. In Kallo produceert LANXESS glasvezel, dat ook in plastics wordt toegepast, en rubberchemicaliën. LANXESS telt in België ongeveer 1.000 werknemers.

 

Toekomstgerichte uitspraken
Dit persbericht bevat bepaalde toekomstgerichte uitspraken, inclusief veronderstellingen, meningen, verwachtingen en visies van het bedrijf of citaten daarover uit externe bronnen. Verscheidene bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden kunnen leiden tot beduidende verschillen tussen de financiële toestand of de bedrijfsevolutie van LANXESS AG en de hier gegeven of geïmpliceerde verwachtingen. LANXESS AG garandeert niet dat de veronderstellingen die aan de basis liggen van deze toekomstgerichte uitspraken vrij zijn van fouten. Het neemt ook geen enkele verantwoordelijkheid op zich voor het feit dat de uitspraken die in deze presentatie worden gegeven in de toekomst juist zullen blijken of dat de voorspelde ontwikkelingen zich ook werkelijk zullen voordoen. Er wordt geen enkele uitspraak gedaan of garantie gegeven (expliciet noch impliciet) met betrekking tot om het even welke informatie, schattingen, doelstellingen en meningen in dit document en u mag hier op geen enkele manier op vertrouwen. LANXESS AG is geenszins aansprakelijk voor eventuele fouten, vergetelheden of onjuistheden hierin. Bijgevolg neemt ook geen enkele vertegenwoordiger van LANXESS AG, van één van de bedrijven of van één van de organen van de Groep of deze bedrijven enige aansprakelijkheid op zich die rechtstreeks of onrechtstreeks zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van dit document.