2021-08-03

LANXESS rondt overname van Emerald Kalama Chemical af

  • Overname met ongeveer 425 miljoen US-dollar (USD) omzet en ongeveer USD 90 miljoen EBITDA
  • Bijkomende EBITDA-bijdrage van ongeveer USD 30 miljoen binnen drie jaar door synergiën
  • Versterking van het segment Consumer Protection: aromatische chemicaliën en conserveringsmiddelen voor voedingsmiddelen, huishoudelijke producten, cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten
  • Nieuwe business unit Flavors & Fragrances
  • LANXESS CEO Zachert: "LANXESS wordt nog stabieler en winstgevender."

Speciaalchemiebedrijf LANXESS heeft op 3 augustus met de overname van Emerald Kalama Chemical de op één na grootste overname in zijn geschiedenis afgerond. De Amerikaanse fabrikant van speciale chemicaliën was voor het grootste deel in handen van filialen van de particuliere participatiemaatschappij American Securities LLC. Alle nodige wettelijke goedkeuringen zijn verleend. De bedrijfswaarde van Emerald Kalama Chemical was 1,075 miljard dollar (900 miljoen euro). Na aftrek van de passiva bedroeg de aankoopprijs ongeveer USD 1,04 miljard (EUR 870 miljoen), die LANXESS financierde met bestaande geldmiddelen en kasequivalenten.

 

"Emerald Kalama Chemical geeft ons opnieuw een grote stimulans op ons groeipad. De nieuwe activiteiten passen strategisch optimaal bij ons. Wij versterken onze positie op markten met aantrekkelijke groeicijfers en ontsluiten nieuwe toepassingsgebieden met hoge marges; met name in de dranken- en voedingssector of in reinigings- en cosmeticaproducten. Bovendien is Emerald Kalama Chemical perfect achterwaarts geïntegreerd - dit versterkt onze waardeketen in Consumer Protection. Het segment is dus een belangrijke motor op de weg om LANXESS nog stabieler en winstgevender te maken," aldus Matthias Zachert, voorzitter van de raad van bestuur van LANXESS AG. "Een sterk team werkt nu op volle toeren om een snelle integratie te verzekeren."

 

Met de afronding van de transactie verwerft LANXESS ongeveer 470 werknemers en de drie productielocaties in Kalama/Washington (VS), Rotterdam (Nederland) en Widnes (Groot-Brittannië).

 

In 2020 heeft Emerald Kalama Chemical een wereldwijde omzet van ongeveer 425 miljoen USD (375 miljoen EUR) en een EBITDA vóór buitengewone baten en lasten van ongeveer 90 miljoen USD (80 miljoen EUR) gerealiseerd. Binnen drie jaar verwacht LANXESS dat synergie-effecten zullen leiden tot een extra jaarlijkse EBITDA-bijdrage van zowat 30 miljoen dollar (25 miljoen euro). De overname zal de winst per aandeel reeds in het eerste boekjaar na afsluiting doen toenemen.

 

Uitbreiding van de productenportefeuille voor de sector consumer care

 

De specialiteiten voor de sector consumentenverzorging vertegenwoordigen ongeveer drievierde van de omzet van de overgenomen bedrijven.

 

Door de overname wordt LANXESS één van de grootste leveranciers van smaak- en geurstoffen - een gebied waarvoor het speciaalchemieconcern op de lange termijn sterke groeipercentages verwacht. De stoffen worden voornamelijk gebruikt in verzorgingsproducten, cosmetica, exclusieve parfums; alsook in voedsel en dranken. Het productassortiment in het nieuwe LANXESS portfolio omvat meer dan 30 aromachemicaliën die zorgen voor aardse, bloemige, fruitige of zelfs kruidig-scherpe noten.

 

LANXESS brengt deze activiteiten onder in de nieuw gevormde business unit Flavors & Fragrances, een onderdeel van het segment Consumer Protection.

 

De overname versterkt ook de leidende positie van LANXESS op het gebied van conserveringsmiddelen. De nieuwe producten zullen worden gebruikt in toepassingen met een sterke groei in de voedings- en drankenindustrie; alsook in detergenten, wasverzachters, cosmetica en verzorgingsproducten.

 

Chemische specialiteiten voor industriële toepassingen

 

Ongeveer een kwart van de omzet van de overgenomen bedrijven bestaat uit speciale chemicaliën voor snelgroeiende industriële toepassingen; voornamelijk in de sectoren kunststoffen, verven en coatings en kleefstoffen. De producten zullen worden geïntegreerd in de business unit Polymer Additives.

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2020 een omzet van 6,1 miljard euro en telt momenteel zowat 14.800 personeelsleden in 33 landen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en verkoop van chemische halffabricaten, additieven, chemische specialiteiten en kunststoffen. LANXESS is lid van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI World en Europe) en FTSE4Good.


Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht bevat bepaalde toekomstgerichte uitspraken, inclusief veronderstellingen, meningen, verwachtingen en visies van het bedrijf of citaten daarover uit externe bronnen. Verscheidene bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden kunnen leiden tot beduidende verschillen tussen de feitelijke resultaten, de financiële toestand of de bedrijfsevolutie van LANXESS AG en de hier gegeven of geïmpliceerde schattingen. LANXESS AG garandeert niet dat de veronderstellingen die aan de basis liggen van deze toekomstgerichte uitspraken vrij zijn van fouten. Het neemt ook geen enkele verantwoordelijkheid op zich voor het feit dat de uitspraken die in deze presentatie worden gegeven in de toekomst juist zullen blijken of dat de voorspelde ontwikkelingen zich ook werkelijk zullen voordoen. Er wordt geen enkele uitspraak gedaan of garantie gegeven (expliciet noch impliciet) met betrekking tot om het even welke informatie, schattingen, doelstellingen en meningen in dit document en u mag hier op geen enkele manier op vertrouwen. LANXESS AG is geenszins aansprakelijk voor eventuele fouten, vergetelheden of onjuistheden hierin. Bijgevolg neemt ook geen enkele vertegenwoordiger van LANXESS AG, van één van de bedrijven of van één van de organen van de Groep of deze bedrijven enige aansprakelijkheid op zich die rechtstreeks of onrechtstreeks zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van dit document.