2014-04-24

LANXESS Rubber kan productie opnieuw opstarten

Tijdens een anonieme schriftelijke stemming hebben de arbeiders van LANXESS Rubber nv deze voormiddag met 67 procent het voorakkoord collectieve arbeidsovereenkomst 2013-2014 goedgekeurd. Eerder deze week dinsdag was tijdens een verzoeningsvergadering bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een voorakkoord bereikt.

 

Deze voormiddag werd in de bedrijfskantine voor de arbeiders door de vakbonden een informatiemeeting gehouden, waarna de stemming plaatsvond.

 

Met dit stemmingsresultaat komt er meteen ook een einde aan de arbeidersstaking, die op 5 maart begon, en kan het voltallige personeel opnieuw aan de slag. De poorten kunnen terug open om leveranciers en contractoren binnen te laten. De personeelsploegen herbeginnen hun normale ritme zo snel als mogelijk zodat alle voorbereidingen kunnen uitgevoerd worden om de butylrubberfabriek op te starten, een proces dat normaal een goede week in beslag neemt.

 

Met de staking heeft LANXESS Rubber in totaal negen weken rubberproductie verloren. De som van zeven weken staking, met respectievelijk een week voor het stilleggen en een week voor het opstarten.

 

Achtergrond

November jongstleden vierde de fabriek de 50ste verjaardag van de productiestart van het butylrubber. Sinds 2004 maakt de fabriek in Zwijndrecht deel uit van de LANXESS Groep, een leider in de productie van synthetisch rubber.

 

De voorbije tien jaar heeft LANXESS ruim 250 miljoen euro in Zwijndrecht geïnvesteerd en daarmee de jaarlijkse productiecapaciteit op 150.000 ton gebracht.

 

De LANXESS Groep heeft drie fabrieken voor de productie van butylrubber. De fabriek in het Canadese Sarnia heeft eveneens een jaarcapaciteit van 150.000 ton. En vorig jaar startte in Singapore de nieuwe butylrubberfabriek op met een jaarcapaciteit van 100.000 ton.

 

Butylrubber wordt hoofdzakelijk gebruikt in de binnenvoering van banden - de binnenste, lucht- en vochtdichte laag van een band zonder binnenband. Dankzij die zogenaamde innerliner blijft de bandenspanning lange tijd constant. Daardoor worden voertuigen veiliger, verbruiken ze minder brandstof en stoten ze dus minder schadelijke stoffen uit. Butylrubber kan ook worden toegepast in het loopvlak van een band en zorgt daar voor een betere grip en meer comfort.

 

Speciale toepassingen zijn onder meer beschermende kleding en medische apparatuur. Het gebruik van butyl in de productie van kauwgom is een bijzonder interessante nichemarkt.

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2013 een omzet van 8,3 miljard euro en telt momenteel circa 17.300 personeelsleden in 31 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 52 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten. LANXESS maakt deel uit van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI) World en FTSE4Good en van de Carbon Disclosure Leadership Index (CDLI).

 

Zwijndrecht, 24 april 2014

 

Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht kan toekomstgerichte uitspraken bevatten die gebaseerd zijn op veronderstellingen en voorspellingen van dit ogenblik die opgesteld zijn door het bestuur van LANXESS AG. Verscheidene bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden kunnen leiden tot beduidende verschillen tussen de feitelijke toekomstige resultaten, de financiële toestand, de evolutie of de resultaten van het bedrijf en de hier gegeven schattingen. Het bedrijf neemt geen enkele verantwoordelijkheid op zich om deze vooruitblikkende uitspraken te actualiseren of deze aan te passen aan toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.