2013-10-23

LANXESS voltooit investeringsprogramma glasvezelfabriek

  • Twee glasovens in Kallo werden volledig vernieuwd
  • Bouw nieuwe plasticfabriek in Lillo op schema
  • Versterking Antwerpen als hart van LANXESS hightech-plastics business

Met het opstarten van de volledig vernieuwde Oven 2 heeft de glasvezelfabriek van LANXESS in Kallo haar investeringsprogramma van 15 miljoen euro afgerond. Oven 1 werd reeds in de lente van vorig jaar met succes vernieuwd. Voor LANXESS is glasvezel een essentieel halffabricaat voor de productie van zijn hightech-plastics.

 

De nieuwe glasvezeloven werd stap na stap op een temperatuur van boven 1.000° C gebracht. Nadien werd die gevuld met glasscherven uit de oude oven en minerale grondstoffen, om verder klaargestoomd te worden om vanaf nu de komende jaren ononderbroken glas te produceren.

 

De zogeheten stilstand begon eind augustus met het doven van het vuur en het verwijderen van het resterende glas. Na bijna zeven jaren ononderbroken functioneren, was de oude oven versleten. De daaropvolgende weken werd de oude oven volledig afgebroken en de nieuwe opgebouwd. En er werden bijkomende werken uitgevoerd zoals de vernieuwing van de veiligheidsschakelingen, verdere automatisering en de vervanging van de stoomketel.

 

Tijdens het eerste productiejaar 1976 werd er met één oven bijna 5.000 ton glasvezel geproduceerd. In april van dit jaar vierde de fabriek een totaal productiecijfer van 1 miljoen ton glasvezel. Door een nieuwe uitbreiding zal de huidige jaarlijkse capaciteit van 60.000 ton op termijn nog eens met 10 procent toenemen.

 

Lichtere en zuiniger auto’s

 

Het overgrote deel van het glasvezel wordt bij LANXESS intern gebruikt voor de productie van zijn hightech-plastics. Deze hoogwaardige, met glasvezel versterkte, plastics worden meer en meer in voertuigen gebruikt. Met het plastic worden lichtere onderdelen uit kunststof ontworpen die de metalen stukken in auto’s vervangen. Lichtere wagens staan voor een verminderd brandstofverbruik en daaraan gekoppeld een daling van de CO2-uitstoot.

 

Bovendien kunnen autobouwers en leveranciers van auto-onderdelen met de hightech- plastics van LANXESS aanzienlijke besparingen realiseren doordat de productie daarmee goedkoper is en de assemblage gemakkelijker verloopt.

 

Nieuwe plasticfabriek in Lillo

 

De bouw van de nieuwe polyamidefabriek bij het caprolactamcomplex in Lillo loopt op schema. LANXESS investeert er 75 miljoen euro in de nieuwe fabriek die in 2014 operationeel moet zijn. De capaciteit is jaarlijks goed voor 90.000 ton. Het voorproduct caprolactam is de basisgrondstof voor het plastic.

 

Vanuit Antwerpen zal het plastic wereldwijd naar de verschillende speciale menginstallaties van LANXESS worden verscheept. Lokaal worden de hightech-plastics er verder op vraag en maat van de klanten afgewerkt.

 

De voorbije jaren heeft LANXESS verder geïnvesteerd in de productie van de halffabricaten caprolactam en glasvezel. Investeringen die Antwerpen als het hart van de hightech-plastics business van LANXESS stevig hebben versterkt.

 

Antwerpen, 23 oktober 2013

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2012 een omzet van 9,1 miljard euro en telt momenteel circa 17.500 personeelsleden in 31 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 52 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten. LANXESS maakt deel uit van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI) World en FTSE4Good en van de Carbon Disclosure Leadership Index (CDLI).

 

Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht kan toekomstgerichte uitspraken bevatten die gebaseerd zijn op veronderstellingen en voorspellingen van dit ogenblik die opgesteld zijn door het bestuur van LANXESS AG. Verscheidene bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden kunnen leiden tot beduidende verschillen tussen de feitelijke toekomstige resultaten, de financiële toestand, de evolutie of de resultaten van het bedrijf en de hier gegeven schattingen. Het bedrijf neemt geen enkele verantwoordelijkheid op zich om deze vooruitblikkende uitspraken te actualiseren of deze aan te passen aan toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.

 

LANXESS in België

LANXESS in België LANXESS heeft in België twee vennootschappen, met drie vestigingen in het Antwerpse havengebied, waar rubbers en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. Bij LANXESS nv in Lillo wordt caprolactam en in Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd. Bij LANXESS Rubber nv in Zwijndrecht wordt butylrubber geproduceerd.België is met zowat 1.350 werknemers en vier fabrieken de tweede belangrijkste productieplaats binnen de LANXESS Groep.

 

 

 

 

  • Gallery